Taping er en vanlig metode for å behandle og i enkelte situasjoner forebygge både idrettsskader og andre typer skader/smerter. Hovedsaklig skal taping brukes som et supplement for å avlaste, eller hjelpe en liten periode. Det finnes forskjellige teknikker litt ut i fra hva hensikten med taping er, men hovedbruksområder er å støtte ledd og muskler, redusere smerte, redusere hevelse samt til en viss grad øke stabiliteten under aktivitet.
Taping brukes vanligvis til å behandle ankelskader, knesmerter, skulderskader, hælsmerter og andre vanlige idrettsskader. Det finnes ulike typer tape som kan brukes avhengig av skaden og området som skal tapes.
En av de mest vanlig tape teknikkene som brukes er med Kinesiotape. Kinesiotape er en elastisk tape som kan strekkes og kan brukes på en rekke forskjellige måter for å støtte muskler og ledd. Den er vanligvis pustende, og mild i limet og kan brukes over flere dager. Kinesiotape kan gi dynamisk stabilitet til feks. et skulderledd, som kan være med å lindre smerter eller bidra til økt funksjon.
En annen type tape er den klassiske hvite sportstapen, eller leukotape. Dissse tapetypene er ikke elastiske, og gir derfor mer rigid stabilitet. De er ment til å ikke sitte på for lenge av gangen, men for å korrigere/støtte over kortere tid.
Taping kan hjelpe ved å gi en følelse av stabilitet og støtte for skadede områder. Taping kan bidra til å redusere smerter, og fremskynde rehabilitering.
Det er viktig å huske at taping i seg selv ikke er en løsning på noe som helst, og skal ikke brukes som erstatning for styrketrening, aktivitet og andre tiltak man setter opp i et rehabiliteringsforløp. Taping er kun et supplement til resten av prosessen. Hvis du har en alvorlig skade eller smerter, bør du alltid søke profesjonell behandling.
Hvis du vurderer å bruke taping for en skade eller smerter, bør du alltid snakke med en kvalifisert fagperson først. En fysioterapeut eller lege kan hjelpe deg med å avgjøre om det er noe som er riktig for deg, og kan assistere med å velge riktig type tape og teknikk som passer best for din skade og aktivitetsnivå.
Fysioterapeutene på Løp- og Idrettsklinikkene er alle sertifiserte i Kinesiotape Metoden, samt har mange års erfaring med bruk av sportstape gjennom idrett og arbeid med idrettslag.
Noen av problemstillingene vi ofte taper, og har god erfaring med på klinikken er: plantar fascitt og smerter rundt hæl og i fotbue, diffuse ankel og knesmerter, akilles smerter, instabilitets tendenser i skulder og ankel for å nevne noen.